Zapotrzebowanie na witaminę D
Anna, 2 marzec 2021
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę D
Organizm człowieka czerpie witaminę D z trzech źródeł:
- syntezy skórnej,
- diety
- oraz preparatów, których znaczenie w pokryciu zapotrzebowania uzależnione jest od pory roku.
Aktualnie zapotrzebowanie na witaminę D rozpatrywane jest w ścisłym związku z jej stężeniem we krwi.
Większość ekspertów na świecie przyjmuje , że poziom zalecany > 30–50 ng/ml.
Synteza skórna
Żeby zapewnić wystarczającą syntezę witaminy D musimy w słoneczny letni dzień odsłonić co najmniej 18% powierzchni ciała (przedramiona i podudzia) bez stosowania kremów z filtrem ochronnym, przez 15–20 minut w godz. 10–15.
Realnie? Jesteśmy wtedy w pracy zamknięci w czterech ścianach.
Dieta
W sposób naturalny witamina D występuje w żywności w małej ilości produktów i szacuje się, że z diety pochodzi jedynie 20% jej puli w organizmie. Dobrym źródłem witaminy D są tłuste ryby i jaja.
Nie wiem czy wiecie, że w Polsce od wielu lat istnieje obowiązek wzbogacania w witaminę D tłuszczów do smarowania pieczywa (z wyjątkiem masła).
Preparaty
Najlepiej wybrać taki, który jest lekiem.
Jak przeliczać dawki i jednostki witaminy D?
1 µg = 1 mikrogram = 1 mcg = 40 j. = 40 I.U.